V čem so razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV

Razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV
Hotel TV – primerjava satelitske in kabelske televizije

Ko gre za zagotavljanje najboljše TV izkušnje za goste so lahko so razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV zelo velike. Hoteli imajo na voljo več možnosti:

Kakšne pa sploh so razlike med satelitsko in kabelsko televizijo?

Med tehnološkimi platformami, ki se uporablja za zagotavljanje televizijskega signala hotelom, obstajajo med ponudniki kabelskih in satelitskih TV programov velike razlike. Poglejmo si nekaj glavnih:

  • kakovost slike,
  • dostopnost kanalov v SD in HD kakovosti,
  • združljivost z drugimi hotelskimi in hospitality tehnologijami,
  • pripravljenost na prihodnje tehnološke spremembe,
  • cena v primerjavi s kakovostjo…
Razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV

Razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV

Kakovost televizijskega signala v visoki ločljivosti

Za predvajanje slike v visoki ločljivosti je potrebno izbrati televizor, ki podpira ločljivosti vsaj 720p ali 1080p. Skoraj vsi televizorji, ki jih hotelski gosti danes uporabljajo v svojih domovih, so sposobni predvajati 1080p in več. Na tržišču so na voljo tudi aparati z novim standardom ultra visoke ločljivosti (4K Ultra HD), vendar le ta še ni splošno uporabljen v gospodinjstvih.

Kaj pomenita standarda 720p in 1080p (1)

720p = 1.280 slikovnih pik, prikazanih po zaslonu vodoravno in 720 slikovnih pik po zaslonu navpično. Takšna razporeditev na zaslonu prikazuje 720 vodoravnih črt.
1080p = 1.920 slikovnih pik, prikazanih po zaslonu vodoravno in 1,080 slikovnih pik po zaslonu navpično. Ta razporeditev na zaslonu daje 1080 vodoravnih linij.

Signal 720p prikaže na zaslonu približno 1 milijon slikovnih pik, 1080p pa približno 2 milijona slikovnih pik. Signal 1080p ima zato možnost prikaza veliko več podrobnosti. To je zelo opazna razlika predvsem na zaslonih, ki so večji od 40″ oz. na zaslonih z diagonalo nad 100 cm. Kakovost slike klasične kabelske televizije je s tehnologijo omejena na največ 720p. Satelitska televizija pa lahko predvaja signal v visoki ločljivosti, vse tja do Blu-Ray (2) kakovosti oz. 1080p.

V svojih domovih imajo naročniki kabelske in satelitske televizije na voljo veliko število kanalov. Najboljši naročniški programski paketi vključujejo tudi več kot 200 kanalov, vključno z več 10 kanali v HD ločljivosti.

Kakšni pa so kabelski in satelitski paketi, in kakšne so razlike med satelitsko in kabelsko Hotel TV? Izbira televizijskih programov je približno takšna:

  • kabelska televizija: 60-80 kanalov, od tega približno ena tretjina v HD,
  • satelitska televizija: več kot 160 kanalov, vključno z nekaj 10 v HD kakovosti.