Kakšne premere morajo imeti žlebovi?

V spodnjem zapisu bomo razglabljali o žlebovih in kakšne premere morajo imeti žlebovi.

 

Zakaj so žlebovi tako pomembni?

Verjetno ljudje na naših hišah, oziroma ostalih naših stanovanjskih objektih ali pa tudi drugih objektih, ki jih imamo, ne opazijo najprej žlebov, ki so pomemben detajl vsake strehe.

Čeprav ne padejo najprej v oči, pa so, kot smo že omenili zelo pomembni za naše strehe. V njih se zbira meteorna voda, ki potem odteče po odtočnih ceveh. Če teh dveh delov, žlebov in odtočnih cevi ne bi imeli na strehi, lahko je to pločevinasta streha, ali pa katera koli streha, bi začela ta zamakati, saj voda ne bi pravilno odtekala.

V Sloveniji je najpogostejša streha dvokapnica, iz katere voda odteka v dveh smereh, zato je še toliko bolj pomembno, da jim namenimo kakovostne žlebove.

 Kakšne premere morajo imeti žlebovi

Kakšne dimenzije morajo imeti žlebovi?

Vse informacije o tem kakšne naj imajo dimenzije žlebovi, boste našli na povezavi.

Pemer žleba in odtočne cevi, se računata glede na površino strehe. Zato je dobro vedeti kolikšno površino ima naša streha.  Za strehe manjše površine – to je do 25m² –  je ustrezna debelina žleba 70 mm in debelina odtočne cevi 50 mm. Za strehe večje površine to je do 100 kvadratnih metrov, pa je  ustrezna debelina žleba 100 mm in odtočne cevi 125 mm.

Površina se prepolovi, kadar iz strehe vodita dva žlebova oziroma dve odtočni cevi. Za njih pa moramo poskrbeti še z dodatki, pripadajo žlebovom. Mednje spada koleno, objemka za odtočno cev in tako naprej. O tem smo že nekaj pisali.

Zunanji rob žleba mora biti centimeter do dva nižji od notranjega roba. To  ob preveliki količini padavin in polnem žlebu ali njegovi zamašitvi prepreči, da bi voda odtekala po površini objekta in povzročala škodo. Padec žleba proti odtočni cevi mora biti 0,5 do 1 centimeter na meter dolžine.

Preberite še: Strešna kritina iz pločevine in njene pozitivne lastnosti

Da ne pride do zamašitve žlebov, pa je potrebno redno vzdrževanje le teh. priporočamo vgradnjo mrežice, ki lovi smeti in prepreči zamašitev.

Oznake besedila: Kakšne premere morajo imeti žlebovi?