Rastline za živo mejo lahko sadimo vso sezono

Celovita izdelava zunanje podobe hiše vključuje tudi dobro načrtovanje meja in okolice. Namesto ograje mnogo lastnikov pogosto izbere živo mejo, ali kar oboje hkrati. Če se odločite za živo mejo, imate na voljo resnično veliko rastlin, pa ne le okrasnih, tudi trajnic, grmovnic in drugih raznovrstnih divjih rastlin. Rastline za živo mejo so lahko težka izbira, zato je koristno, da se o dvomih posvetujemo s strokovnjakom. Ko izbiramo strokovnjaka, s katerim bomo delali, natančno preglejmo njegovo preteklo delo in če nas to pritegne, bomo lahko prišli do sanjskega rezultata – žive meje, ki bo izgledala kot v pravljici.

Rastline za živo mejo

Okrasne ali divje rastline za živo mejo

Najpogostejša rastlina za žive meje v Sloveniji je gotovo cipresa. Tu opozorimo, da ima rastlina nekaj bolezni: najpogosteje postane delno rjavkasta. To je posledica prisotnosti rastlinskega zajedalca v rastlini in ne pozebe ali suše kot na prvi pogled pogosto pomislimo. Najpomembnejša lastnost dobre žive meje iz cipres je skrbna priprav terena pred nasaditvijo. Če so vaše ciprese po nekaj letih začele rumeneti, izgubljati barvo, izgubljati košatost predvsem v svoji notranjosti, potem je pomembno, da še enkrat preverite tla, v katerih rastejo. Najpogosteje se je v tleh nabrala nekaj centimetrov debela plast iglic, ki ne dopuščajo več, da bi rastlina dobivala kisik in vodo. V tem primeru je potrebno vso vrhnjo plast zemlje odstraniti in zamenjati s kvalitetno zemljo. Ta naj vsebuje vsaj nekaj humusa ali komposta ter naj bo kombinirana s specializiranim gnojilom za ciprese.

V primeru, da se ne želite odločiti za klasično živo mejo (1), imate na voljo tudi divje variante. Med divjimi rastlinami poznamo kar nekaj takih, ki lahko pričarajo enkraten rezultat za vašo hišo. Španski bezeg je primer take žive meje (2). Za tiste, ki ne prenesete močnega cvetličnega vonja, španski bezeg ni dobra izbira, z vse ostale pa enkratna. Je enostaven za obrezovanje, nezahteven glede tal in raznovrsten v svojih barvah od cvetenju. Preverite pri svojem prodajalcu in izberite najljubšo barvo in vonj.