Dva, svetovno najbolj poznana primera urejanja dvorišč

Spodaj smo za vse tiste, ki se zanimate za urejanje dvorišč, pripravili dva primera ureditve mega urejenih dvorišč, ki sta nedvomno poznana celemu svetu. Navdih iz njiju pa lahko uporabite za ureditev lastnega dvorišča oz. ureditev okolice lastne hiše. Grmovnice, rastline, drevesa in trave lahko na lep, estetsko všečen način, po navdihu velikih, uporabimo tudi sami.

urejanje dvorišč

Prvi primer ureditve dvorišča, ki ga prepozna kot enega izmed dveh, estetsko najbolj dovršenih izdelanih dvorišč, je primer Alcazar v Sevilji. Gre za kraljevo palačo v Španiji, ki je prvotno veljala in bila zgrajena kot mavrska utrdba. Obenem pa danes velja za najstarejšo palačo za kralje, ki se še danes uporablja v Evropi. Celoten predel urejene palače, vključno z ureditvijo dvorišča, spada danes na seznam svetovne dediščine pod zaščito Unesco.

ureditev dvorišča

Urejeno dvorišče kraljeve palače sestavlja niz rastlinja in rastja, ki se integirano vpleta v celoten predel parka kraljeve palače, obenem pa je celovito povezanost rastja in grmičevja mogoče zaslediti na dvoriščih posameznig arhitektur, tako na stopniščih, balkonih in ostalih elementih pred zgradbami v parku.

Drugi primer iz katerega prepoznamo svetovno znano urejanje dvorišč, predstavlja Versajska palača.

versajsko dvorišče

Nenehno negovana, obrezovana, z grmičevjem zaraščena frontalna veduta Versajske palače očara vsakega, ki jo obišče. Svetovno znano marmorno dvorišče in ostali objekti versajske palače so znan rezidenca nekdanjih francoskih kraljev (Ludvik, 14. 15. in 16.).

Celotno dvorišče okrog Versaja se razprostira na kar 11 hektarjih zemlje, vsega skupaj pa je obkroženo z kar 815 hektari vrtov in parkov.

Versajski vrtovi so se v glavnem urejali v 17. stoletju, danes pa predstavljajo enega izmed najpomembnejših parkov v Evropi in svetu.versaj park

Vrt in dvorišče palače krasijo v parku zeleni labiritn, orangerija, zelenjavni vrt in številni manjši dvorci okrog celotnega dvoriščnega kompleksa.

Seveda takšno urejanje dvorišč pritiče le državnemu nivoju in ogromnim stroškom, a kljub temu omenjani dvorišči predstavljata vrhunski navdih in idejo za številne umetnike in domače mojstre, ki se sami lotijo svojega urejanja dvorišča.