Mikroplastika v kozmetiki – uporabna surovina ali okoljska katastrofa?

Vam je naravna kozmetika brez mikroplastike pomembna? Vsak dan uporabljamo gele za prhanje, zobno pasto in šampon. Mnogi med nami verjamemo, da izdelki nimajo vpliva na nas. In še manj na okolje. Toda, ali je to res? Kozmetika nam lahko izboljša lepoto in počutje. Vse več ljudi pa si  želi zagotovilo, da se to ne zgodi za vsako ceno. Iščete alternativno kozmetiko brez dodatkov. Ena najbolj problematičnih sestavin, ki se ji je treba izogniti za vsako ceno, je mikroplastika v kozmetiki. Ne samo da je  škodljiva za okolje, ampak je nevarna tudi  za naše zdravje.

Med to raziskavo smo povprašali tudi strokovnjake iz podjetja ERUi Bio Kosmetik, da nam podajo svoje mnenje o tej problematiki.

Mikroplastika v kozmetiki – uporabna surovina ali okoljska katastrofa?

Najpomembnejše načelo podjetja ERUi je zdravje njihovih strank in prijazno ravnanje z našim okoljem, zato so si zadali nalogo izdelati najboljšo trajnostno naravno certificirano organsko kozmetiko. Ne samo to, tudi 100% brez plastike – znotraj in zunaj. Ne uporabljajo mikroplastike v izdelkih, embalaža pa je 100% brez plastike in biološko razgradljiva.

Kaj je mikroplastika?

Mikroplastika so majhni delci plastike s premerom manj kot 5 mm, kakor to opredeljuje Nacionalna uprava za oceane in atmosfero iz leta 2008.

Zakaj je naravna kozmetika brez mikroplastike pomembna?

Številni kozmetični izdelki vsebujejo drobne delce plastike, ki so pogosto premajhni, da bi jih lahko videli brez mikroskopa. Ker se kozmetični izdelki uporabljajo zjutraj in zvečer za čiščenje obraza ali telesa, ti delci po naših drenažnih kanalih odtekajo v reke in navsezadnje v morje. Premajhni so, da bi jih  čistilne naprave lahko filtrirale, zraven tega pa niso biološko razgradljivi.

Tako se zgodi, da so morja onesnažena z mikroplastiko, ki prihaja iz naših kozmetičnih izdelkov. Predvsem v pilingih je veliko mikroplastike.

Ogroženo ni samo okolje in njegov krhki biotop. Znanstveniki z univerze Wageningen na Nizozemskem so ugotovili, da delci plastike škodujejo tudi morskim organizmom, kot so školjke in ribe. Delce absorbirajo s hrano in tako obremenijo svoj organizem.

Zakaj mikroplastika v kozmetiki?

Razlog za uporabo plastike v kozmetični industriji je, da je zelo poceni surovina. Še posebej v primerjavi z biorazgradljivimi lupinami, kot so lupine kokosovega oreha, sladkor, sol, semena, kava itd. V mnogih primerih je sama kozmetična industrija odvisna od zdravja morskega ekosistema, saj se vse več surovin za kozmetiko pridobiva iz morja.

Z aplikacijo “Beat the Micro Bead” je mogoče optično prebrati črtno kodo izdelkov in ugotoviti ali vsebujejo mikroplastiko.

Zakaj je naravna kozmetika brez mikroplastike pomembna?

Mikroplastika v kozmetiki, ki je s prostimi očmi komaj vidna, teče neposredno iz našega odtoka v kanalizacijski sistem. Naprave za čiščenje odplak niso namenjene za njeno filtracijo. Na ta način mikroplastika prispeva k “plastični juhi”, ki se kopiči v naših oceanih.

Okoljski problemi, ki jih povzroča mikroplastika v kozmetiki

Morske živali absorbirajo ali jedo mikroplastiko. Ti delci tako potujejo vzdolž morske prehranjevalne verige. Ker smo ljudje na koncu te prehranjevalne verige, zaužijemo tudi mikroplastiko. Mikroplastika ni biološko razgradljiva in jo je po vstopu v (morsko) okolje nemogoče odstraniti.

Uporaba sredstev za umivanje telesa ali kozmetike, ki vsebujejo mikroplastiko, lahko ogrozi oceane, nas same in naše otroke!

Mikroplastika v kozmetiki, okoljska katastrofa, predvsem za morske ekosisteme

Učinki na zdravje

Velika večina znanstvenikov meni, da mikroplastika ogroža okolje in zdravje ljudi. Zaradi svoje majhnosti lahko mikroplastika prečka celične membrane in poslabša delovanje celic. Mikroplastika je lipofilna in modeli kažejo, da je polietilensko nanoplastiko mogoče vgraditi v hidrofobno jedro dvoslojnih lipidov v celični membrani. Dokazano je tudi, da nanoplastika prečka epitelijsko membrano rib in se kopiči v različnih organih, kot so žolčnik, trebušna slinavka in možgani. Na žalost je zelo malo znanega o škodljivih učinkih mikroplastike na organizme, vključno z ljudmi.

Mikroplastika v kozmetiki – tako prepoznate mikroplastiko

Pogosto je težko prepoznati mikroplastične snovi med vsemi sestavinami v negovalnih izdelkih. Mikroplastika v kozmetiki predstavlja velik problem za prepoznavanje med uporabniki. Mikroplastika, tako kot druge sestavine kozmetičnih izdelkov, mora biti jasno izpisana na embalaži. Žal jo je zaradi različnih tehničnih izrazov pogosto zelo težko najti. Ampak kako prepoznati, če se mikroplastika v kozmetiki nahaja?

Našteli bomo najpogostejše mikroplastične sestavine v kozmetiki in njihova imena na embalaži. To so:

Acrylate Copolymer (AC)

Acrylate Crosspolymer (ACS)

Polyamide (PA, Nylon-6, Nylon-12)

Polyacrylate (PA)

Polymethylmethacrylate (PMMA)

Polyethylene (PE)

Polyethylenterephthalate (PET)

Polypropylene (PP)

Polyquaternium (PQ)

Polystyrene (PS)

Polyurethane (PUR)

Ostale najdete na seznamu Beat the micro bead.

Mikroplastika v kozmetiki – 6 preprostih nasvetov za izogibanje mikroplastiki

Da bi vam pomagali, smo zbrali nekaj nasvetov, ki vas bodo navdihnili na vaši poti osebne nege.

  1. Naravna mila namesto gela za prhanje ali šampona

Mikroplastiko najdemo v različnih gelih za prhanje ali šamponih. Številni proizvajalci kozmetičnih izdelkov so zaradi zmanjšanja stroškov in donosnosti prisiljeni uporabljati te sestavine.

Zato leži odgovornost na nas potrošnikih, da vemo, da teh izdelkov ne uporabljamo. Obstaja tudi zelo preprosta in preizkušena rešitev. Ljudje že stoletja uporabljajo naravna mila, ki ne vsebujejo mikroplastike.

Ena od možnih rešitev so mila ERUi z visokokakovostnimi olji, vendar brez sintetičnih dodatkov. Brez mineralnih olj, brez mikroplastike, brez palmovega olja, brez parabenov in brez poizkusov na živalih.

ERUi proizvaja 100% naravna organska mila za vse potrebe. Pri njih lahko najdete tudi mila za obraz, mila za telo, mila za britje in mila za lase. Vsa ERUi mila izdelana na osnovi oljčnega olja,  z različnimi vonji, kot tudi brez njih (Bio Gesichtsseife ohne Duftstoffe), so nežna in vlažijo vašo kožo. ERUi mila zorijo od pet tednov do šest mesecev v njihovi tovarni, preden so pripravljena za tržišče. Zakaj potem mikroplastika v kozmetiki, če lahko uporabljate popolnoma naravne proizvode?

Mikroplastika - Naravna mila namesto gela za prhanje ali šampona

  1. Pazite se surovin v zobni pasti

Mikroplastika se skriva v številnih kozmetičnih izdelkih. V primeru gela za prhanje in šampona, se mikroplastika ne absorbira v telo skozi zdravo kožo. Toda pri higieni zob je realnost povsem drugačna. Delci mikroplastike lahko pridejo v telo, če jih pogoltnemo ali ne izperemo pravilno. Če se ti delci ne izločijo pravilno, se lahko kopičijo v telesu. Na žalost še vedno ni dolgoročnih študij o učinkih, ki bi lahko natančno pokazale, kakšne posledice ima mikroplastika na zdravje.

Iz tega razloga je vedno bolje, da si proizvode podrobneje ogledate in izberete pravo zobno nego brez mikroplastike.

  1. Bodite pozorni na tekstil

Izogibajte se uporabi tekstila iz sintetičnih vlaken. Z vsakim pranjem bodo vlakna končala v odpadni vodi in s tem v našem okolju. Raje uporabite oblačila iz naravnih vlaken, kot je bombaž.

  1. Pazite se detergentov

Večina detergentov vsebuje mikroplastiko. Če želite biti prepričani, da je ne vsebujejo, je bolje, da uporabite detergente, ki so označeni s certifikati, kot sta EU Ecolabel in Blue Angel.

  1. Izogibajte se plastični embalaži

Sčasoma se plastični odpadki razgradijo v mikroplastiko in tako ogromne količine plastične embalaže končajo v okolju. Zato je pomembno biti pozoren na to, kakšni so embalažni materiali.

Pri ERUi Bio Kosmetik so si zastavili cilj, da naredijo kopalnico brez plastike. Tudi embalaža je  100% biološko razgradljiva in ne vsebuje mikroplastike. Kot na primer njihovi proizvodi:

Krema za obraz za ženke Dreaming Duchess (Nachhaltige Bio Gesichtscreme ohne Plastik), ki je namenjena vsestranski negi obraza in dekolteja.

Krema za obraz za moške (Bio Gesichtscreme für Männer), ki je perfektna nega moške kože, saj jo lahko uporabljate za nego obraza ali pa kot nego po britju.

Ali pa nega suhih ustnic (Bio Lippenpflege ohne Plastik für trockene Lippen), ki je povsem v Bio kvaliteti in prav tako brez plastične embalaže. Predvsem je primerna za ljudi, ki imajo razpokane ustnice in ne najdejo več pravilne rešitve, da bi to stanje izboljšali. Preverjeno deluje.

Prosimo, bodite pozorni na našo naravo in našo prihodnost

Mikroplastika v kozmetiki je še vedno preveč pogosta surovina med velikimi proizvajalci. Namesto tega se posvetite proizvajalcem, ki jih zanima lepota celega sveta in proizvajajo naravno kozmetiko brez mikroplastike. Naša odgovornost je, da uporabljamo kozmetiko brez plastike. Navsezadnje nam naša narava daje ogromno, zato bi morali ravnati z njo pošteno in pravično ter jo zaščititi. Zakaj potem mikroplastika v kozmetiki. Da se tudi drugače!

Naravna kozmetika brez mikroplastike

Viri:

https://www.beatthemicrobead.org/guide-to-microplastics/