Spirulina in Goji jagode

Spirulina in Goji jagode, spadajo med superhrano ali superživila. To je funkcionalna hrana, katero običajno uporabljamo, ko želimo organizmu dodati določena hranila. Po navadi se za Spirulino ali Goji jagode odločamo, ko nam jo zagode kakšna bolezen. Pravilno bi bilo, da na bolezni ne čakamo in preventivno začnemo jemati te dodatke prehrani. Prav tako tudi v primeru hujšanja ali okrevanja po kakšni bolezni, sta prav ti dve superživili prava hranilna bomba.

Spirulina in Goji jagode

 

Zakaj smo se odločili prav za Spirulino in Goji? Poglejte si spodnjo infografiko Spiruline in Goji jagod.

Spirulina in Goji jagode infografika

Spirulina in Goji jagode

Spirulina ali Arthrospira platensis (Arthrospira Maxima) je modro zelena alga ali drugače cianobakterije, kar pomeni modro zelene bakterije. Zaradi svojih hranilnih vrednosti, predvsem proteinov, ki jih vsebuje kar 70 % je zelo dober proteinski dodatek prehrani. Vsebuje esencialne aminokisline, to so tiste, katere telo ne zna samo sintetizirati. Vsebuje tudi paleto vitaminov skupine B, vitamin E ter celo kopico mikroelementov. Vsebuje pa tudi Omega 3 in Omega 6 maščobne kisline. Zelo pomembna sta tudi beta karoten ter klorofil, katere spirulina tudi vsebuje.

Goji jagode ali Volčje jagode (Wolf berries) je trajnica, ki izvirno raste na kitajskem in himalaji. Gojimo jo tudi pri nas in imenujemo jo Navadna kustovica ali Lycium barbarum. V tradicionalni kitajski medicini je navadna kustovica znana že kakšnih 2000 let. Najbolj znane goji jagode prihajajo iz kitajske province Ningxia. Tudi Goji jagode zaradi svojih hranilnih vrednosti kraljujejo tako kot spirulina na samem vrhu prehranske tabele superživil (glej zgornjo infografiko). Lycium barbarum vsebuje v suhi teži kar 30 % beljakovin. Predvsem so pri njih pomembne esencialne aminokisline, ki jih je še več kot pri Spirulini. Vsebujejo tudi pomembne flavonoide, kot so Quercetin in Rutin. Od mikroelementov vsebuje navadna kustovica kalij 1138 mg , železo 8,45 mg ter od vitaminov Vitamin C 119 mg. Poleg zgoraj naštetega ima Navadna kustovica tudi vitamina B1 in B2 prav tako kot je pri spirulini.

Ti dve superživili, se odlično kombinirata in dopolnjujeta,. Predvsem vam nudita lepo paleto esencialnih aminokislin ter celo kopico antioksidantov, za zdravo telo. Saj poznate pregovor: “Zdrav duh, v zdravem telesu.”

Viri uporabljeni za članek: [1], [2]