Katera je najbolj primerna plezalna stena za otroke?

Predvsem starše, začetnike na področju plezanja, v osnovi, ko želijo svoje otroke navdušiti nad plezanjem, zanima, katera je najbolj primerna plezalna stena za njihove otroke. Slednje pa seveda, logično, najbolj povezujejo, z varnostjo, višino, primernostjo glede na stopnjo otrokovega predznanja o plezanju in seveda tudi s stroški in ceno, ki je pri izdelavi različnih umetnih plezalnih sten, lahko zelo različna.

Katera plezalna stena je primerna za otroke, začetnike pri plezanju?

Katera je najbolj primerna plezalna stena za otroke?

Seveda je vsakemu staršu logično, da naj otroka, začetnika, ne spušča, na visoke in zahtevne plezalne stene, temveč, da je otroka začetnika, potrebno, ne glede na njegovo starost, najprej seznaniti z osnovami plezanja in, da je najbolj primerna plezalna stena za plezalce začetnike, nizka, umetna in lahka stena, iz katere je mogoče hitro in varno sestopiti v vsakem trenutku.

Danes so med temi stenami najbolj popularne aluminijaste, modularne stene, saj le te ne predstavljajo ovire pri montaži (njihova sestava je pravzaprav zelo enostavna), obenem so lahke, hkrati pa tudi modularnost predstavlja cenovno prednost, saj plezalna stena in njena zahtevnost rasteta skupaj z otrokom, tako kot napreduje njegovo plezanje. Modularna aluminijasta plezalna stena se imenuje modularna ravno zato, ker lahko različne module počasi, hkratno z otrokovo rastjo, dograjujemo in skozi čas, brez dokupovanja modulov in brez dodatnih stroškov, hitro povežemo in nadgradimo osnovno, začetno plezalno steno, v zahtevnejšo steno.

Zakaj so moderne otroške plezalne stene povezane z aplikacijami? V čem je prednost tega?

Zagotovo ste starši, ki preverjate ponudbo domačih in športnih plezalnih sten, že naleteli na ponudbo, kjer so predvsem sodobne stene, povezane z mobilnimi aplikacijami, razlog pa se skriva v tem, ker so otroci danes že zelo vpeti v mobilni svet in vse kar je povezano z mobilnim svetom, za otroka predstavlja dodatno motivacijo. Od tod gre pripisati uspeh aplikacijam kot so geocatching, kjer mobilna aplikacija spodbuja otroke in starše, da skupaj, po celem, svetu raziskujejo nove zaklade, hkrati pa se več tudi gibajo v naravi.

Enak princip predstavljajo tudi moderne plezalne stene z mobilnimi aplikacijami – razlog je pa podoben – saj želi združevati tako mobilni, otroški svet, kot motivacijo za gibanje. Aplikacija na takšni plezalni steni otroka nagradi za uspešno osvojeno plezalno pot in smer, hkrati pa tudi osvetli posamezne plezalne poti in beleži napredek otroka plezalca, od njegovih začetkov do kasnejših nivojev.

Tako kot pri vseh ostalih športnih, je tudi pri tem pomembno vedeti, da je ključ do uspeha v plezanju otrok, v tem, da so motivirani za plezanje. Disciplina in trening sta ključna pri tem ali bo otrok redno plezal tudi v prihodnosti, mobilne aplikacije pa mu pri tem samo še pomagajo.

Začetne, manjše in nizke otroške plezalne stene, še posebej za zelo majhne otroke, naj obvezno vključujejo še varnostne lesene stopnice ali drugo vrsto stopnišča, ki otrokom omogoča, da iz plezalne stene takoj sestopijo na varno in stabilno podlago oz. stopnice, če pa v celoti urejate zunanji otroški prostor, pa vam bo zagotovo prišel prav še prispevek o ureditvi otroškega prostora, kjer smo pisali tako o notranji ureditvi otroških sob, kot o zunanjem otroškem prostoru.

Besedišče: Katera je najbolj primerna plezalna stena za otroke?