Izgradnja avtomatskih drsnih notranjih vrat s pomočjo krmilnika koračnega motorja

Kljub temu, da je naša spletna stran namenjena prvenstveno gradnji in nasvetom za vse, ki se zanimajo za gradnjo predvsem iz praktičnega vidika (kar lahko vidite iz vseh naših dosedanjih nasvetov), ne gre dvomiti, da v stvarni del gradnje sodi tudi notranja oprema, izdelava notranje opreme, pri čemer je še posebej v zadnjem času, zdaleč najbolj zanimiva uporaba avtomatike in elektronike pri vse mogočih, tudi pohištvenih napravah in elementih.

Ena izmed bolj uporabljanih tako v poslovnih stavbah kot tudi v stanovanjskih stavbah, je seveda tudi uporaba avtomatike na najrazličnejših prehodih recimo do poslovnih prostorov ali pa kar v domačih stanovanjih.

Če veljajo za standardnega in pravzaprav vsepovsod uporabljanega predstavnika ločitve različnih prostorov med seboj, preprosta klasična krilna vrata, modernejši trend zelo pogosto narekuje tudi vrata, ki se odpirajo s pomočjo avtomatike.

Tak primer drsnih notranjih vrat, ki delujejo s pomočjo senzorja, si seveda lahko ogledate tudi na spodnjem videu:


V videu lahko natančno vidite kakšna je glavna funkcija motornih in električnih drsnih notranjih vrat, saj nam ta s pomočjo senzorja in krmilnika koračnega motorja, ki upravlja takšna drsna vrata, omogoča, da vrata dejansko odpremo, če tudi ne moremo v nekem trenutku, za njihovo upravljanje uporabiti rok.

Zelo primerna so na primer pri tem, ko imamo polne roke, pri tem, da se avtomatsko zaprejo (s čimer prihranijo pri prihranku temperature, zadržijo komarje, pomagajo starejšim osebam, del avtomatskih drsnih vrat pa je narejen celo tako, da z njimi dejansko lahko tudi domače živali prosto prestapljajo iz enega v drugi prostor.

Več o teh vratih boste našli na spletni strani http://www.autoslide.com/, več o samem krmilniku koračnega motorja (stepper motor driver za pogon takšnih vrat) pa na spletni strani Polabs, na povezavi.

Tam je natančno razloženo (v angleščini) kako upravljamo s takšnim koračnim motorjem, kako deluje, kako deluje microstepping in kako si lahko sami pomagamo pri meritvah za koračne motorje.

Vabljeni k spremljanju tudi v bodoče