Čas ogleda videoposnetkov na zahtevo od leta 2020 naprej

Čas ogleda videoposnetkov na zahtevo

Čas ogleda videoposnetkov na zahtevo, bo v letu 2020 skoraj enak času ogleda vsebin v živo in času načrtovanih vsebin. Polovica ogledov pa bo opravljena na zaslonih mobilnih naprav. Medtem se je povprečni čas, porabljen za iskanje in ogled videa na zahtev, povečal na več kot eno uro na dan. To so rezultati in zaključki osem letne študije.

Čas ogleda videoposnetkov na zahtevo

Poročilo raziskave napoveduje, da se bo gledanje na zahtevo še naprej povečevalo. Do leta 2020 bo predstavljalo okoli 40% celotnega ogleda. Od tega bo ogled polovice televizijskih in video vsebin potekal na mobilnem zaslonu. Ta kategorija vključuje pametne telefone, tablične računalnike in prenosne računalnike.

Več: Streaming with IPTV

Med uporabniki, starimi od 16 do 24 let, gledanje na zahtevo že presega čas ogleda vsebin v živo in načrtovanih vsebin

V skladu s potrošniškimi raziskavami je čas, porabljen za gledanje televizije in videa, dosegel najvišjo raven do zdaj. Ta čas bi naj bil približno 30 ur na teden in vključuje aktivno pregledovanje linearnih in vsebin v živo. Sem štejemo tudi internetne storitev na zahtevo (Youtube, Vimeo, …), prenesene in posnete vsebine na različnih spominskih medijih.

Potrošniki več ne le samo gledajo videoposnetkov, ampak tudi sami določajo, kako, kje in kdaj to počnejo. K temu pripomore tudi velika rast gledanja vsebin na mobilnih napravah, ki že od leta 2010 nezadržno raste.

Po raziskavi je delež ogleda vsebin na televizijskih zaslonih padel z nekaj več kot 50% na manj kot 40% v letu 2017. Poroča tudi, da so 4K (UHD) televizorji zdaj prisotni že v več kot petini vseh domov. Eden od desetih potrošnikov pa že uporablja napravo za virtualno resničnost, več kot tretjina pa bo to uporabljala v naslednjih treh letih.

Približno 70 odstotkov potrošnikov zdaj gleda videoposnetke na pametnem telefonu. To je približno dvakrat več, kot leta 2012 in predstavlja petino skupnega ogleda video vsebin ali v povprečju približno šest ur tedensko.

Napovedi kažejo, da si bo do leta 2020 samo 1 od 10 potrošnikov ogledoval TV vsebine izključno na tradicionalnem TV zaslonu. Prav tako presenetljiva je ugotovitev, da se je povprečni čas, porabljen za iskanje želene vsebine, povečal na več kot 50 minut na dan. Očitno je, da 44% anketirancev na sporedih klasične televizije, ne najde ničesar za vsakodnevno gledanje. 24% pa ne more najti nič, kar bi lahko gledali niti med vsebinami videa na zahtevo.

Zanimalo vas bo tudi: Celovite IPTV rešitve v hotelskih in drugih objektih, namenjenih turizmu