Nasveti za polaganje travne ruše

Nedvomno je za vse, ki jih zanimajo nasveti v zvezi s travno rušo, vsaka informacija, ki pripomore k razumevanju pomena urejanja okolice s pomočjo travne ruše, dobrodošla vsaka informacija. In, ker se na naši spletni strani celovito ukvarjamo z urejanjem bivalnih prostorov (torej tudi urejanjem zunanjosti stanovanjih in drugih gradbenih objektov), smo v tokratnem blog zapisu, pripravili nekaj nasvetov, ki bodo interesentom za travno rušo, zagotovo pomagali do lažjega razumevanja pojmov povezanih s travno rušo.

travna ruša nasvetiČe smo povsem natančni, lahko že samo čez spletne iskalnike, ugotovimo, da se potencialni kupci travne ruše oz. že samo interesenti (ki se za travno rušo šele zanimajo), zanimajo predvsem za to kaj sploh travna ruša je, kako pravilno vzdrževati travno rušo, za navodila za ustrezno polaganje travne ruše, tisti, ki pa so bližje nakupu travne ruše, pa želijo tudi odgovore ali naj travno rušo polagajo sami ali pač naj to delo prepustijo strokovnjakom.

Odgovore pripravlja Hortikultura Lešnik

Če gremo po vrsti….

Kaj je travna ruša?

Po domače povedano je travna ruša vnaprej pripravljena zelenica, ki jo položimo na vnaprej pripravljeno zemeljsko podlago, z namenom, da nam ni treba čakati, da bomo imeli lep in zelen travnik okrog naše hiše, ampak, da imamo zelenico dejansko postavljeno v enem (ali nekaj dneh).

Ključno za lepo položeno travno rušo, je naslednje:

  • da je ta vzgojena na pravilen način
  • da je travna ruša ustrezno prezračevana
  • da je položena na ustrezen način
  • in, da se jo vzdržuje na pravilen način

Kje vse se lahko uporabi travna ruša?

Logično je, da se travna ruša najprej sploh lahko uporabi na površinah, ki so polaganju travne ruše namenjene (in predhodno pripravljene), sicer pa so to v glavnem površine na zelenicah okrog bivalnih objektov, za urejanje vrtov, za nogometna igrišča, za domača in lepo urejena travniška dvorišča, cvetlične grede, vrtne nasade in podobno.

Kako se pravilno polaga travna ruša?

Za pravilno polaganje travne ruše je pomembna pravilna priprava podlage, nato pa še polaganje samo, valjanje, gnojenje in seveda vzdrževanje travne ruše (zalivanje).

Polaganje travne ruše oz. travnega tepiha vključuje tudi poznavanje ustrezne primesi pravilne kombinacije zemlje: kremenčevega peska, humusa in mešanico kakovostne zemlje. Celoten, pravilen postopek, vključno s tem kaj potrebujete za polaganje trave, kako poteka samo polaganje trave, zalivanje trave in tudi kdaj se lahko začne prva košnja položene travne ruše, je temeljito opisan v postopku v prispevku z naslovom Polaganje trave – opis postopkov za polaganje travne ruše

Vzdrževanje travne ruše

Vzdrževanje travne ruše pa v glavnem obsega razumevanje tega, kako redno zalivati travno rušo, pri čemer je ključno predvsem v prvem mesecu, po položeni travi. Takrat zalivami najmanj 10 litrov na kvadratni meter.

Prvo košnjo travnega tepiha lahko izvedemo sicer že v obdobju 5 do 7 dni po položeni travni ruši, sicer pa velja pravilo, da jo kosimo, ko trava zraste vsaj do 8 centimetrov. Kolikor je le mogoče, poskušamo novo travno rušo, kositi kar se da redno.

Jasno je tudi, da skrb za travno rušo vključuje tudi spomladansko valjanje, odsrtanitev plevela in maha, v suhih obdobjih pa opravimo tudi peskanje in podobno. K redni skrbi in vzdrževanju travne ruše seveda sodi tudi čiščenje odpadlega listja v jesenskem obdobju.

Drug izraz za travno ruše je tudi travna preproga ali travni tepih. Ljudje so polaganje travne ruše sprejeli kot hitro in razmeroma cenovno ugodno rešitev pri polaganju in ozelenitvi svojih travnikov, glavna prednost pa je seveda zelenica v enem dnevu in pa lep takojšen izgled okolice naše hiše.

O travni ruši, lahko ogromno izveste tudi na spletni strani, na povezavi.

Preberite še: 3 top nasveti pred izbiro namakalnega sistema

Oznake besedila: travna ruša nasveti

Comment (1)

  • Sejanje trave v okolici gradbenih objektov - MarkoMark.si| November 28, 2017

    […] razliko od polaganja travne ruše, kjer lahko načrtujemo ozelenitev vrtov in trat, do dneva natančno, je pač pri sejanju trave […]