Osteopenija je čas, ko lahko preprečite osteoporozo

Osteopenija je stopnja pred osteoporozo, ko kosti izgubljajo mineralno kostno gostoto. Ni pa nujno, da bolnik z osteopenijo zagotovo zboli za osteoporozo. Osteopenija je tiha bolezen, ki nima jasnih simptomov, dokler ne napreduje tako daleč, da se zlomi kost. Takrat zagotovo izveste, da imate osteopenijo in je čas, ko lahko preprečite osteoporozo.

Osteoporoza je bolezen okostja, ko začnejo kosti izgubljati na gostoti kostne mase. Je dosti bolj značilna za ženske kot moške, saj je pogojena z delovanjem hormonov. Kaj lahko storite, če so imate osteoporozo, kako jo lahko zavirate, da preprečite zlome in bolečine kosti, si preberite na povezavi: osteoporoza [znaki, vzroki&preprečevanje]

Kakšna je razlika med osteopenijo in osteoporozo, ali se lahko izognemo osteopeniji, kako izvem, da jo imam? Vse to in še več v prispevku:

osteopenija

Osteopenija hrbtenice v nadaljevanju povzroči ukrivljeno hrbtenico in manjšo telesno višino.

Kaj je osteopenija in vzroki?

Osteopenija je predstopnja osteoporoze, ko kosti postajajo porozne oziroma izgubljajo kostno gostoto. Osteopenija pomeni zmanjšano mineralno gostoto kosti. Prizadene več žensk kot moških, v obdobju po 50. letih, ko prehajajo v menopavzo. Osteopenijo bi slikovito lahko poimenovali tudi, ko se začnejo delati luknjice v kostenini. Takšna kost se zlomi dosti hitreje, kot kost, ki teh luknjic nima.

Vzroki za osteopenijo so lahko:

  • primarni vzrok za osteopenijo je neravnovesje hormonov v telesu ob prehajanju v menopavzo. To je močno povezano s staranjem Takrat v ženskem telesu poteka vihar, ki naredi tudi škodo. To je vsekakor osteopenija, ko se izgublja na kostni gostoti in začnejo kosti postajati porozne.
  • sekundarni vzroki za osteopenijo so drugi dejavniki, ki pozročijo redčenje kostenine, to so lahko zdravila ( Medrol )ali kakšna pridružena bolezenska stanja. Zelo pogosto je to astma, zaradi zdravil.

Osteopenija: kako se ugotavlja?

Ugotavljanje osteopenije je postopek, ki ga imenujemo denzitometrija ( 1 ), ko se izmeri gostota kostne mase. Osebni zdravnik navadno napoti ženske v prehajanju v menopavzo, saj je takrat verjetnost za osteopenijo največja. Merjenje gostote kostne mase je samoplačniško in stane okoli 50€.
Ker to pomeni, da se začenja osteoporoza in je pravi čas, da se začne pospešeno preprečevanje

Osteopenija –  osteoporoza: razlika

Pri meritvi kostne mase se dobi rezultat v izmeri označeni z T; kadar je vrednost od -1 do -2,5 govorimo o osteopeniji. Pod -2,5 je govora o osteoporozi. Razlika med osteopenijo in osteoporozo je v izgubi kostne gostote. Pri osteopeniji še ni takšnih izgub, govorimo o zmanjšani mineralni gostoti kosti; zato pravimo, da je osteopenija začetek osteoporoze.

Osteopenija simptomi

Osteopenija nima jasnih simptomov oziroma le malo kateri bolnik sam zazna, da bi bilo kaj narobe z njegovimi kostmi.
Šele, ko se takšna kost zlomi ali ima bolnik operacijo na kosti, se izve, da so njegove kosti porozne.
Takšna kost je torej dosti bolj rizična za zlome in dejstvo je tudi, da je proces celjenja kosti počasnejši, kot pri zdravi kosti.

 

zlom kosti

Osteopenija pomeni velik riziko za zlom kosti: kako pospešiti celjenje kosti, si preberite na povezavi.

Zanimivo: gospa Jana ( 62. let ) je bila operirana na kolku, saj je padla in je počil. Po operaciji jo je v bolniški sobi obiskal operater, ki je rekel:”Ko sem vaš kolk skupaj sestavljal, je sveder šel skozi, kot čez gobo. Tako krhke kosti imate, gospa Jana.”

Posledice osteopenije

Osteopenija načeloma ne boli. Je pa visok riziko za zlom kosti, saj je kost krhka oziroma porozna in se hitreje zlomi. Težava je v tem, da se takšna kost tudi počasneje celi in možni so zapleti. Zato dajemo velik povdarek na preprečevanju osteopenije, ki lahko preide v osteoporozo.

Osteoporoza je najpogostejši vzrok zlomov kosti pri starejših.

Preprečevanje osteopenije

Preprečevanje osteopenije se prične na vrhuncu svoje kostne gostote. Tako boste delovali preventivno, kar je bolj pametno, kot začeti razmišljati, ko že imate diagnozo.

Najboljši način preprečevanja osteopenije je:

  • fizična aktivnost ( telovadite, tudi z utežmi 5x na teden )
  • prehrana bogata z mlekom ( vir kalcija ), sadjem in zelenjavo
  • vitamin D  je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Vitamin D nastaja v koži, če jo izpostavimo sončnim žarkom ali drugemu viru ultravijolične svetlobe.
  • zmanjševanje stresa in
  • izogibanje drugim dejavnikom življenjskega sloga, ki vplivajo na kostno gostoto ( kajenje, alkohol).

Preprečevanje osteopenije in osteoporoze z magnetno terapijo

Magnetna terapija dokazano ( 2 ) deluje pozitivno na gostoto kostne mase, na pospešeno izgradnjo nove kosti ob zlomu in s prav posebnim programom za osteoporozo deluje na preprečevanju. Terapija traja 30 min, naredite lahko dve na dan in nima neželenih stranskih učinkov. Je povsem naravna metoda, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc.

Osteopenija- preprečevanje z magnetno terapijo

Magnetna terapija je uspešna metoda za preprečevanje osteopenije in osteoporoze. Če vas zanima več, klik na povezavo.

VIR ( 1 ): Fontana slikanje za kostno gostoto

VIR ( 2 ): pubmed.ncbi klinična študija o vplivu magnetne terapije na gostoto kostne mase ( v angleškem jeziku )