Naravna ali sintetična kozmetika [Kaj ti izrazi pomenijo in kaj je boljše za našo kožo]

Verjetno jih ni malo, ki so v poplavi različnih mnenj o tem ali je boljša naravna ali sintetična kozmetika, zmedeni. Zavest potrošnikov se povečuje, zato ljudem ni vseeno katere sestavine uporabljajo v izdelkih za nego svoje kože. Vendar pa kamorkoli pogledamo se znajdemo med dvema taboroma. Med znanstvenim in laboratorijskim (kemičnim) ter med okolju rastlinskim naravnim) svetu.

“Kemikalije so za nas škodljive,” “naravna nega kože je neučinkovita”, “sintetični izdelki povzročajo občutljivost”, “eterična olja lahko privedejo do vnetja.” Kaj naj verjamemo v tej poplavi različnih mnenj? In kam naj vlagamo svoj proračun, ko izbiramo izdelke za nego kože? Poskušajmo razgaliti resnico.

Kaj je naravna kozmetika?

Tehnično gledano ni nobene institucije ali predpisa, ki bi določal kriterije kaj je naravno in kaj ne. Vendar na splošno velja mnenje, da so naravni izdelki sestavljeni iz sestavin, ki jih najdemo v naravi. Nekateri za naravne izdelke označujejo tudi tiste, ki ne vsebujejo sintetičnih konzervansov, kot so npr. parabeni.

Najboljši način, da ugotovimo ali je izdelek resnično naraven, je iskanje uradne certifikacijske znamke, kot je na primer NATRUE. To je zelo strog standard, ki izdelke razvršča v tri kategorije. 100% naravno kozmetiko, kozmetiko, ki ima več kot 95% naravnih sestavin in tako, ki ima več kot 70% delež naravnih sestavin.

Kaj je sintetična kozmetika?

Sintetična kozmetika je poimenovanje za izdelke, ki vsebujejo laboratorijske in znanstveno pridobljene sestavine, kot je na primer hialuronska kislina. Formule so narejene s kemičnimi kopijami naravnih sestavin.

Zakaj prevladuje splošno mnenje, da so naravni proizvodi neučinkoviti, sintetični pa zdravju škodljivi?

Na trgu je toliko izdelkov za nego kože kot tudi trditev, da je potrošnikom zelo težko razumeti kaj je prav in kaj ne. Obstajata dva tabora, ki zagovarjata vsak svoj prav v zvezi z vprašanjem naravna ali sintetična kozmetika. Ta dva tabora sta naravna in sintetična industrija. Eni trdijo, da naravni izdelki niso učinkoviti, drugi pa, da so sintetični izdelki zdravju škodljivi.

Verjetno je resnica nekje na sredini. Naravni izdelki so lahko zelo učinkoviti, če so pravilno izdelani. Vendar naravno tudi ne pomeni nujno boljšega – strupen bršljan je prav tako naraven. Sintetični izdelki sami po sebi niso nevarni, ker nastajajo v laboratoriju in so mnogi dejansko lahko biološko dostopni.

Šipkovo olje

Šipkovo olje za obraz iz ekološke pridelave

V preteklosti so se naravne alternative trudile slediti laboratorijsko pridelanim kemikalijam glede učinkovitosti, vendar se je to spremenilo. Formuliranje z naravnimi sestavinami je že zelo izpopolnjeno tudi v laboratorijih.

Za razliko od živilske industrije, v lepotni industriji ni nobenega predpisa, ki bi urejal uporabo izrazov  naravno in organsko.  Obstaja veliko podjetij, ki s to terminologijo opisujejo svoje izdelke, čeprav ti vsebujejo sestavine, ki so vse prej kot naravne.

Tudi če je neka sestavina na začetku naravna, na primer pridobljena iz rože ali sadja, jo kemična obdelava spremeni v nekaj drugega. Je potem tak izdelek še vedno naraven? Nekatere blagovne znamke trdijo, da ja. Zato je pomembno, da neodvisno certificiranje zaščiti terminologijo in določi standarde.

Največja napaka je prepričanje, da je nega kože z naravnimi izdelki varnejša od nege z izdelki, ki nimajo oznake naravno. To ni nujno res. Dejstvo je, da tako kot so sintetične sestavine lahko škodljive tudi v organskih izdelkih lahko najdemo naravne sestavine, ki škodujejo koži. Samo zato, ker je sestavina naravna, ne pomeni nujno, da je boljša. In samo zato, ker je sestavina izdelana v laboratoriju, ne pomeni, da je strupena.

Kaj pa eterična olja?

Ena od sestavin, ki so razdelila kozmetično industrijo so tudi eterična olja. Nekateri strokovnjaki menijo, da povzročajo rekcije na občutljivih tipih kože in niso primerna za vse tipe kože. Drugi pravijo, da so eden največjih virov antioksidantov in hrana za kožo. Kako naj torej vemo katera trditev je pravilna.

Na splošno je tako, da kožna olja neredko povzročajo težave z občutljivostjo. Eterična olja so zelo koncentrirana in bolj verjetno lahko povzročijo kožne reakcije. Redčenje eteričnih olj lahko pomaga zmanjšati reakcije pri nanosu olja na kožo. Primerna so samo za zelo suhe tipe kože.

Glede nezaupanja v kemične sestavine, ki se uporabljajo v kozmetiki, del problema izvira iz strahu pred tem, česar ne vemo. Še posebej, ker nas dolga imena kemikalij na etiketah izdelkov lahko zmedejo.

Naravna ali sintetična kozmetika pri zaščiti pred soncem?

Ko gre za izdelke, kot je zaščita pred soncem, ni prave ali napačne izbire. Večinoma je odvisna od osebnih želja. Naravne kreme za sončenje izvirajo iz mineralov titanovega dioksida in cinkovega oksida in so bolj inertne kot kemične kreme, zato je to morda boljša izbira za tiste z občutljivo kožo.

Kemična sredstva za zaščito pred soncem se po navadi hitro vpijejo in ne puščajo za seboj belih sledi. Vse več je tudi dokazov, da sta dve glavni sestavini v kemično izdelani kremi za zaščito pred soncem – oksibenzon in oktinoksat – strupeni za koralne grebene, ko se izpirajo v morju. Pomemben je torej tudi okoljski vidik.

100% Naravno je boljša izbira kot “kvazi” naravno ali sintetično

Sintetične sestavine se običajno izdelajo v laboratoriju. Naravnega retinola ali hialuronske kisline v naravi ni na voljo. Zato v laboratorijih izdelajo sintetične različice, ki so narejene iz spojin, ki se naravno pojavljajo v rastlinah ali živalih. To pomeni, da je sintetika nujno potrebna za ustvarjanje številnih sestavin, ki jih imamo danes najbolj radi.

Druge sintetične sestavine, kot so SLS, mineralno olje in konzervansi, so prišle na zelo slab glas. Glavni razlog je, da se opaža porast kožnih alergij in atopijskega dermatitisa. V nekaterih primerih so možni povzročitelji sestavine, kot so SLS, mineralno olje in konzervansi.

SLS (sodium lauryl sulfat) je detergent, ki s kože odstrani naravna zaščitna olja, tako da ostane izpostavljena in nagnjena k reakciji. Je tudi zelo alkalen, zato moti pH ravnovesje kože. To je glavni razlog, da ljudje po umivanju obraza dobijo občutek stiskanja.

»Mineralno olje ima dobre in slabe lastnosti. Olje ostane na vrhu kože in ustvarja prepreko, da voda v koži ne more izhlapeti. Vendar pa to ne koristi strukturi same kože.

V izdelkih za nego kože potrebujemo konzervanse, sicer bi bil njihov rok uporabe zelo kratek. Šamponi, geli za prhanje in mila se zanašajo na sestavine, kot je SLS in sorodne spojine, da dejansko odstranijo umazanijo iz kože. Tudi to je seveda potrebno upoštevati, ko gre za vprašanje ali naravna ali sintetična kozmetika?

Naravna rastlinska olja imajo prednost pred alternativnimi mineralnimi olji, saj imajo naravno afiniteto s kožo, zato se s kožo prepoznajo in absorbirajo. To je še posebej pomembno za suhe kože, pri katerih so bistvene maščobne kisline izčrpane.

Naravno rastlinsko olje bo kožo napolnilo s temi maščobnimi kislinami in izboljšalo njeno stanje na globlji ravni. Poleg tega naravna rastlinska olja vsebujejo antioksidante, ki koži zelo koristijo.

Naravna ali sintetična kozmetika – Kaj je torej bolje?

Narava ima vsekakor prednost. Certificirane organske sestavine so zaradi njihovih zdravilnih lastnosti najboljša izbira za občutljivo kožo. Izdelke je težje izdelati in so dražji za proizvodnjo (certificirano organsko olje bi lahko bilo tudi do 100% dražje od neekološke različice). Vendar pa pri zdravju ljudje ne bi smeli delati kompromisov. Mentaliteta se sicer spreminja in potrošniki zdaj od blagovnih znamk zahtevajo pristne naravne izdelke.

Na osebni ravni pa velja pravilo, da ko najdete nekaj, kar vam ustreza. Ni važno ali je to naravna ali sintetična kozmetika – se vsekakor držite tega. Prav tako je dobro izdelke kombinirati in preizkušati odzive vaše kože.