Namakalni sistemi za travo – vodnik z opisom razlik med njimi…

Spodaj so za vse, ki jih zanimajo namakalni sistemi za travo, opisane razlike med različnimi namakalnimi sistemi….

Vodnik za namakalne sisteme in metode za zalivanje travnikov

Najprej se poučite o čimveč različnih namakalnih sistemih in o čimveč različnih metodah za namakanje trave

Ko vaše dvorišče izgleda suho, veste, da potrebuje vodo. Torej pojdite v trgovino in si oglejte vrtne brizgalke. Po vsej verjetnosti vas bo najprej presenetila širina možnosti in široka paleta različnih možnosti zalivanja vaše trave. Zagovoto boste med ponudniki namakalnih sistemov in metod za namakanje trave našli kvadratne brizgalke, okrogle brizgalke, oscilirne brizgalke, brizgalke tipa pištole in druge možnosti. Kaj v tem primeru izbrati kot najbolj učinkovito namakalno metodo na vašem dvorišču?

Več: Vrste namakalnih sistemov za travo – preglednica na Namakalnisistem.si

namakalni sistemi za travo

Tukaj je hiter pregled različnih metod, ki jih lahko uporabite.

Ročno zalivanje

Ta metoda uporablja cev s stožcem ali šobo, ki je pritrjena na konec. Postavite se pred mesto zalivanja, cev držite v roki, in uporabite vodo, ki jo usmerite v svoje rastline. Ta sistem je super za zalivanje kontejnerskih rastlin in cvetov, ni pa ta metoda tako dobra za zalivanje travnikov. Največji problem pri rokovanju s to metodo je vedeti, kdaj ste zalivali dovolj. Ročno zalivanje je idealno za majhne popravke, kjer lahko posejete seme trave (1, 2)

Škropilniki

Ta vrsta je tisto, kar pogosto uporabljate na travnikih. Obstaja veliko vrst vrtnih brizgalk in sistemov za namakanje preko škropilnikov. Oscilacijski brizgalni ventilatorji naprej in nazaj, streljanje tankih tokov vode v zrak za pokrivanje velikih pravokotnikov.

Udarni brizgalci streljajo impulze vode kot vodna pištola v krožnem gibanju. Stacionarne brizgalke neprekinjeno brizgajo v enem vzorcu.
Takšni namakalni sistemi za travo so pripravljeni za zalivanje težko dostopnih krajev pod drevesi in v kotih. Potisni škropilniki izgledajo kot igrače s helikopterskimi propelerji na vrhu. Ko pridejo v vodo, se premikajo po dvorišču. Pripravljeni so za velike, ravne travnike. Vsi imajo prednosti in slabosti, zato jih primerjajmo v trgovini in izberimo tistega, ki je pravi za nas (3, 4)

Stalni ali vgrajeni sistemi za namakanje

Stalni namakalni sistemi so najučinkovitejša in najprimernejša metoda, ki je na voljo za zalivanje travnikov. Očitno so tudi najdražji. Ni nobenih cevastih cevi, ki bi jih pritegnili. Brez nereda. Nastavite časovnik in pustite, da sistem naredi svojo stvar. Stalni namakalni sistemi so dražji in zahtevajo tudi kopanje jarkov za zagon cevi in stroške ​​letnega vzdrževanja, kot je prezimovanje vašega sistema v hladnejšem okolju. Vendar vam prihranijo veliko časa in težav.

Drip namakanje

To je način izbire za ljudi, ki živijona področjih, kjer je voda redka ali draga. Cevna kapica omogoča iztekanje vode, namakanje korenine rastlin. To ohranja liste suhe, s čimer se izognete glivam, obenem pa ta sistem za namakanje, ohranja vodo. Drip namakanje je odlično je za vrtove, vendar ni praktično za vašo trato (5, 6)

 

 

Namakalni sistemi za travo – zaključek

Ne glede na vrsto napajalnega sistema, ki ga izberete, mora biti eden od ciljev namakanja, poskušati zmanjšati porabo vode. Trava raste globoko in ima zdrave korenine, ko globoko namakamo, vendar tega ne počnemo prepogosto.

Košnja na pravi višini za vašo travo in redno prehranjevanje trave bo pripomoglo k vzpostavitvi globokega, močnega koreninskega sistema.
Kot pravilo palca, trava potrebuje okoli centimetra vode na teden, bodisi zaradi dežja ali zalivanja. Pogosto, plitvo zalivanje povzroča rahle korenine, zaradi česar je vaša trava dovzetna za suho območje in druge težave. Prav tako poskusite vodo zaliti v začetku dneva, da se izognete izhlapevanju.

Oznake besed: namakalni sistemi za travo