Kako z malo denarja otroško sobico spremeniti v mladinsko?

Za vse starše, ki vas zanima urejena mladinska soba, tako iz vidika ustrezne opreme mladinske sobe, kot tudi iz vidika praktičnosti uporabe pohištvenih kosov v mladinski sobi – za vsa starostna obdobja otroka (od tega, ko otrok dobi prvič svojo otroško sobico še kot dojenček, pa vse tja do mladostniške dobe), smo, za razliko od mnogih drugih nasvetov, ki jih na spletu lahko najdete na temo ureditve mladinske sobe, naš prispevek vezali na kratke, a praktične napotke za starše, ki želite pohištvo, v začetni čisto otroški sobici za dojenčke in novorojenčke, ohraniti uporabno tudi za otroka, ko ta postane mladostnik.

Omarice za najmanjša otroška oblačila uporabite tudi, ko otrok raste

Nedvomno boste največ finančnih sredstev, časa in na sploh razmišljanja o nenehni ustrezni opremi otroške oz. kasneje mladinske sobice, prihranili s tem, če boste že pri majhnih otrocih (dojenčkih), ko je mladostniška doba oddaljena še precej let in debelo desetletje, razmišljali o otroškem pohištvu in opremi, ki jo bo mogoče uporabiti tekom celotnega odraščanja vašega malčka.

Otroške omarice, ki so namenjene na začetku povsem majhnim otroškim oblačilom, že pri prvem opremljanju sobice, kupujte z mislijo, da bodo otroška oblačila z vsakim letom večja in težja. Zato svetujemo, da že pri prvem nakupu osnovnih garderobnih omaric za otroška oblačila, raje kupite nekoliko večje garderobne omare, saj je iz finančnega vidika bistveno ceneje, kupiti večjo garderobno omaro, že na začetku dojenčkovega odraščanja, kot kasneje ali vsakih nekaj let, omaro zamenjati, prepsoto zaradi tega, ker je prvotna premajhna.

Četudi se vam zdi strošek nakupa večje garderobne omare na začetku, previsok, je ta zagotovo manjši, kot, če vsake toliko časa, morate zamenjati omaro z večjo.

nasveti za ureditev mladinske sobe

Obstoječe pohištvo (komodice za previjanje, nizki regali,…), uporabite tudi v kasnejših letih

Ogromno staršev, začetno otroško pohištvo, ki ga potrebujemo za najmanjša otroška oblačila, kasneje, ko otrok postaja mladostnik, preprosto zavrže ali uporabi v drugih prostorih. Je pa to pohištvo mogoče uporabno vnovčiti tudi v mladostniški dobi. Komodica, ki smo jo za našega malkča uporabljali v preteklosti za previjanje, lahko v kasnejših letih, postane lična in uporabna omara za spodnje perilo ali nogavice, če pa odraščajočemu mladostniku deluje preveč otroško, pa jo lahko poljubno in sam prebarva ali drugače preuredi v sebi bolj všečno.

Že prvo ležišče za najmanjšega otroka kupite kakor, da kupujete za mladostnika

Ležišče oz. vzmetnica, je oprema v otroški in mladinski sobi, ki ji, zraven garderobe in šolskih potrebščin, namenjamo največ pozornosti. In prav je tako.

A nobenega razloga ni, da že majhnemu otroku ne bi kupili velike vzmetnice, ki jo tako ali tako, razmeroma hitro bomo. Podobno kot pri nakpu ostalega pohištva, velja tudi tukaj, da ena, odrasla vzmetnica, stane pač manj, kot menjavanje več vzmetnic. Če pa upoštevamo, da danes tudi kakovostne vzmetnice za mladostnike in odrasle, lahko dobimo že za soliden denar, pa je, vsaj iz cenovnega vidika, nakup velike vzmetnice, od vsega začetka otrokovega odraščanja, popolnoma smiselen.

Če vas zanimajo še dodatni nasveti za ureditev mladinske sobe, priporočamo še Opremljanje otroških in mladinskih sob.