Katere toplotne črpalke so najboljše?

Toplotne črpalke so pogost način ogrevanja domov. So okolju prijazne, saj izkoriščajo obnovljive vire energije, in prijazne do denarnice, saj ustvarjajo visoke prihranke na dolgi rok. Na trgu je veliko različnih vrst toplotnih črpalk, zato se mnogi sprašujejo, katera je najboljša.

Toplotne črpalke so številka 1, ko se odločamo o zamenjavi ali vgradnji novega ogrevalnega sistema.  Razlogi za to so različni, a med najpomembnejšimi so učinkovitost, dolgoročni prihranki, okoljska sprejemljivost, dolga življenjska doba in udobje. Preverite še preostale prednosti ogrevanja s toplotnimi črpalkami.

Toplotne črpalke lahko ogrevajo domove na več načinov, najpogostejše pa so: zrak/voda, zemlja/voda in voda/voda. Vse te vrste toplotnih črpalk imajo svoje prednosti, a v zadnjem času se vse bolj uveljavlja uporaba toplotnih črpalk zrak voda.

Toplotne črpalke zrak voda ORCA

Zakaj toplotne črpalke zrak voda?

Pri izbiri toplotne črpalke je pomembno upoštevati različne dejavnike, kot so velikost in zgradba objekta, količina toplote, ki jo potrebujejo prostori, in podobno. Vendar pa lahko na splošno rečemo, da je toplotna črpalka zrak voda ena izmed najboljših izbir za ogrevanje domov.

Zaradi svoje učinkovitosti, enostavnosti uporabe in vzdrževanja, ter cenovne dostopnosti je primerna za večino gospodinjstev. Poleg tega pa je tudi okolju prijazna in zmanjšuje ogljični odtis.

Zrak je obnovljiv vir energije, ki ga nikoli ne zmanjka

Zrak je glavni vir energije za delovanje toplotnih črpalk zrak voda. Zrak je vse naokoli nas in zato lahko takšno toplotno črpalko brez večjih dodatnih stroškov ali posegov namestimo v kateri koli objekt. Zraka je na voljo ga je več kot dovolj in prav zato je ta tip toplotne črpalke tako zelo priljubljen.

Toplotna črpalka zrak voda za svoje delovanje potrebuje tudi nekaj električne energije, a ker ta delež ni velik, se na ta račun položnice opazno ne zvišajo.

Zrak je obnovljiv vir energije, ki je primeren za toplotne črpalke zrak voda

Delovanje toplotne črpalke zrak voda

Kako toplotna črpalka sploh deluje je vprašanje, ki se pojavi pri večini potencialnih investitorjev.  »Toplotne črpalke delujejo po principu korelacije med temperaturo, tlakom in volumnom plina oz. hladiva. Če plinu tlak zmanjšamo, se temperatura zniža, v kolikor ga povečamo, pa se poviša. Kar pomeni, da mora toplotna črpalka bodisi spustiti svojo temperaturo pod raven izvora energije, bodisi jo dvigniti nad raven potrebno za ogrevanje prostorov in vode,« pojasnjujejo v tehničnem oddelku podjetja Orca Energija.

Toplotna črpalka je toplotni stroj, ki deluje krožno. Cevni krogotok je nepredušno zaprt, edini gibljivi del je kompresor. Razlaga je precej preprosta. Gre za prenos toplote iz vira z višjo temperaturo na mesto, kjer to temperaturo potrebujemo. Sistem zrak/voda sestavljajo trije med seboj neodvisni krogotoki:

  1. Prvi krogotok zbira toploto iz zraka in jo prenese v drugi krogotok.
  2. Drugi krogotok je hladilni. S pomočjo električne energije dvigne temperaturo in s tem doda toploto.
  3. Tretji krogotok vso nastalo toploto prenese v ogrevalni sistem zgradbe.

Delovanje toplotne črpalke zrak voda v stanovanjski hiši ali domu

Visoka učinkovitost toplotnih črpalk zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda so zelo učinkovite, saj lahko proizvedejo tudi do petkrat več toplote, kot porabijo energije. Izstopa podjetje iz štajerske prestolnice Orca energija, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo energetsko učinkovitih toplotnih črpalk. Njihove toplotne  črpalke dosegajo tako visoka grelna števila (COP), da so primerljive s sistemi, ki kot vir energije uporabljajo podtalnico ali zemljo.

COP je grelno število, ki nam pove, koliko toplote dobimo glede na porabljeno električno energijo. Ogrevalne toplotne črpalke Orca črpalke dosegajo COP do 5,2, kar jih uvršča v vrh evropskega tržišča.

Enostavna in ugodna vgradnja toplotnih črpalk zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda velja za cenovno ugoden, najpogosteje izbran ter z vidika namestitve in vzdrževanja najenostavnejši sistem. Njihova montaža namreč ne zahteva pridobivanja gradbenih dovoljenj, vrtanja vrtin ali polaganja horizontalnih kolektorjev, kar pri sistemih zemlja/voda ali voda/voda močno zviša višino finančnih vložkov.

Video predstavitev montaže:

Katerega ponudnika izbrati?

Pri nakupu toplotne črpalke je izjemno pomembno, da izberemo pravega ponudnika. V poplavi različnih ponudnikov se lahko hitro znajdemo v dilemi, komu zaupati. Glede na to, da gre za dolgoročno investicijo, je potrebno temeljito premisliti in načrtovati izbiro.

Preden se odločite za nakup, se prepričajte o tehničnih podatkih toplotne črpalke, kot so grelno število in toplotna moč pri nizki temperaturi. Poleg tega se pozanimajte, kako delujejo elektro grelci in kam bo postavljena zunanja enota, da bo delovala optimalno, hkrati pa ne bo moteča za okolico.

Če razmišljate o nakupu toplotne črpalke za vaš dom, je toplotna črpalka zrak voda zagotovo prava rešitev. Pred nakupom pa se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal izbrati najboljšo možnost za vaše potrebe in okolje, v katerem bivate.