Primerjava: Toplotna črpalka za radiatorje ali sanitarno vodo?

Primerjava med toplotno črpalko za radiatorje in toplotno črpalko za sanitarno vodo se nanaša na dva različna načina uporabe toplotnih črpalk za ogrevanje v domačem okolju. Oba sistema uporabljata toplotno črpalko za izkoristek energije iz okolja, vendar imata različne namene. Ena je za ogrevanje prostorov, druga za pripravo tople sanitarne vode.

Toplotna črpalka za ogrevanje

Ženska se greje ob radiatorju

Ko govorimo o toplotni črpalki za radiatorje, dejansko govorimo o ogrevalni toplotni črpalki, natančneje o visokotemperaturni toplotni črpalki. Le-te so namenjene za ogrevanje domov in stanovanj z radiatorskim ogrevanjem ter so odlična rešitev za obnovo starejših objektov in slabše izoliranih stavb.

Kaj pa za novogradnje? Toplotne črpalke za ogrevanje so prva izbira med novograditelji, vendar so tukaj primernejše nizkotemperaturne, ki so namenjene za priključitev na talno, stensko ali stropno ogrevanje.

Namen: Toplotna črpalka za radiatorje se uporablja za ogrevanje notranjih prostorov (stanovanja, hiše, hotela ali poslovnih prostorov). Zagotavlja toploto, ki se distribuira skozi sistem radiatorjev ali talnega ogrevanja.

Delovanje: Toplotna črpalka za ogrevanje deluje tako, da zajema toploto iz okolja (zraka, vode ali zemlje), ji dvigne temperaturo in jo prenaša v izbrani ogrevalni sistem. Poraba električne energije je nizka, saj večino energije za svoje delovanje pridobiva iz obnovljivih virov v okolici.

Delovanje zunanje enote toplotne črpalke

Učinkovitost: Učinkovitost ogrevalnih toplotnih črpalk se uvršča v najvišje energetske razrede, je pa odvisna od različnih dejavnikov, vključno s temperaturnimi pogoji okolja, vrsto sistema ogrevanja, izolacijo stavbe, modela in izbrane znamke.

Preverite COP ali grelno število toplotne črpalke za ogrevanje – ta vam priča o dejanski učinkovitosti izbrane naprave. Višja, kot je vrednost, bolj učinkovita bo toplotna črpalka.

Glavne prednosti: Ogrevalne toplotne črpalke zagotavljajo udobno ogrevanje z visokimi prihranki. Z menjavo dotrajanega ogrevalnega sistema za toplotno črpalko lahko prihranite do 75 % pri stroških ogrevanja. Izračunajte, koliko plačate za ogrevanje v dolgi kurilni sezoni in si predstavljajte, kako fino bi bilo plačevati le četrtino tega.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Topla voda

S toplotno črpalko za sanitarno vodo poskrbite za neomejeno količino tople vode v vašem domu. Sanitarne toplotne črpalke so vedno bolj priljubljena zamenjava za električni bojler ali drugi manj varčni način ogrevanja sanitarne vode.

Namen: Toplotna črpalka za sanitarno vodo se uporablja za pripravo tople sanitarne vode za tuširanje, pranje, pomivanje posode in čiščenje.

Delovanje: Sanitarna toplotna črpalka zajema toploto iz okolja, da ogreje vodo v rezervoarju, kjer so topla voda tudi shranjuje in je na voljo za uporabo po potrebi.

Učinkovitost: Toplotne črpalke za sanitarno vodo so običajno visoko učinkovite, saj se uporabljajo za ogrevanje vode na nižji temperaturi kot za ogrevanje notranjih prostorov. To pomeni, da porabijo manj energije za proizvodnjo tople vode. Ker za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije, lahko stroške za pripravo tople vode zmanjšate do 70 %.

Glavne prednosti: Vedno topla voda in visoki prihranki so tisto, kar prepriča uporabnike v nakup sanitarne toplotne črpalke. Poleg tega, imajo še eno dodatno prednost in sicer možnost sočasnega hlajenja prostora. Ker omogočajo voden izpih zraka, lahko s hladnim odpadnim zrakom hladite sosednji prostor – na primer shrambo ali klet.

Toplotna črpalka za ogrevanje in sanitarno vodo

Dvoje v eni napravi – je to mogoče? Ogrevalni sistemi lahko zavzamejo veliko prostora, sploh, če smo navajeni na ogrevanje s kurilnim oljem ali pečjo na drva. Potem smo primorani pripraviti prostor za velik kotel oziroma garažo ali nadstrešek za shranjevanje drv. Dodatno, potrebujemo še električni bojler za ogrevanje sanitarne vode in prostor zanj. Še ena naprava, v velikosti mini hladilnika, ki jo je potrebno umestiti v bližino kopalnice.

Se lahko kako izognemo večim napravam in prihranimo na prostoru? Seveda, s toplotno črpalko za kombinirano ogrevanje in pripravo tople vode.

Toplotna črpalka za ogrevanje radiatorjev in sanitarne vode

Za ogrevanje prostorov in sanitarne vode bo lahko poskrbi ena naprava v velikosti hladilnika, v kombinaciji z manjšo zunanjo enoto.

Kako deluje takšna toplotna črpalka?

Delovanje toplotne črpalke za ogrevanje in sanitarno vodo v osnovi deluje po enakem principu. Če vzamemo za primer toplotno črpalke zrak-voda, je njeno delovanje sestavljeno in treh med seboj neodvisnih krogotokov.

  1. Krogotok: Toplotna črpalka zbira toploto iz toplotnega vira – zraka. Zbiranje se vrši v zunanji enoti, ki je postavljena na parceli hiše.
  2. Krogotok: V drugem krogotoku se vrši stiskanje in kondenzacija. Hladilno sredstvo se stisne in poviša temperaturo. V kondenzatorju se toplota prenese na vodo v sistemu in jo segreje na določeno temperaturo – odvisno od potrebe toplotnih teles, na katera je sistem ogrevanja priključen (radiatorji ali talno gretje).
  3. Krogotok: Prenaša nastalo toploto v izbran ogrevalni sistem. Povedano preprosto, pošilja toploto tja, kjer je potrebna – za ogrevanje vode ali prostorov.

Toplota, ki jo toplotna črpalka zajame iz okolja, se ojača in uporabi za ogrevanje notranjih prostorov preko sistema, ki lahko vključuje radiatorje, talno ogrevanje ali zračno-hladilne enote.

V hladnih mesecih se ta sistem ogreva, da ohrani notranjo temperaturo na želeni ravni. V toplih mesecih pa reverzibilne toplotne črpalke omogočajo tudi hlajenje doma.

Za ogrevanje sanitarne vode, se toplota v isti napravi prenese na vodo v rezervoarju. Topla voda se shranjuje v zalogovniku in je na voljo vedno, ko jo potrebujete za vročo prho ali pomivanje posode.

Upravljanje toplotne črpalke

Moški upravlja s toplotno črpalko

Celoten sistem je nadzorovan s pomočjo pametnega krmiljenja, ki uravnava delovanje toplotne črpalke glede na vaše potrebe in navade. To omogoča učinkovito in varčno delovanje, predvsem pa visoko mero udobja za uporabnika. Nastavite idealno temperaturo in pozabite na vse ostalo.

Toplotne črpalke za kombinirano ogrevanje prostorov in pripravo tople vode so energetsko učinkovite, saj izkoriščajo toploto iz okolja, da ogrejejo tako notranje prostore kot sanitarno vodo. So odlična izbira za tiste, ki želijo celovito rešitev za ogrevanje in oskrbo s toplo vodo ter zmanjšati stroške ogrevanja in prihraniti na prostoru.