Ricinusovo olje in njegova uporaba

Ricinusovo olje in njegova uporaba v različne namene je že dolgo znana. Ricinusovo olje je rastlinsko olje, stisnjeno iz ricinusovih semen.  Olje je brezbarvna do zelo bledo rumena tekočina z izrazitim okusom in vonjem. Njeno vrelišče je 313 ° C (595 ° F), njegova gostota pa 0,961 g / cm3. Vključuje mešanico trigliceridov, v kateri je približno 90 odstotkov maščobnih kislin. Drugi pomembni sestavini so oleat in linoleati.

Ricinusovo olje in njegovi derivati ​​se uporabljajo v proizvodnji mil, maziv, hidravličnih in zavornih tekočin, barv, barvil, premazov, črnil, hladno odporne plastike, voskov in lakov, najlona, ​​farmacevtskih izdelkov in parfumov (1).

Ricinusovo olje in njegova uporaba kot odvajalo

Ricinusovo olje in njegova uporaba je morda najbolj znana v medicini kot odvajalo. Ricinusovo olje štejemo med naravna odvajala za blato. Razvrščen je v skupino stimulativnih odvajal, kar pomeni, da povečuje gibanje mišic, ki potiskajo blato skozi črevesje in pomaga pri čiščenju črevesja.

Stimulativna odvajala delujejo hitro in se pogosto uporabljajo za lajšanje začasnega zaprtja. Pri zaužitju se ricinusovo olje razgradi v tankem črevesju in sprosti ricinolejsko kislino, glavno maščobno kislino v ricinusovem olju. Ricinolejska kislina se nato v črevesju absorbira, kar vzpodbudi močan odvajalni učinek.

Študije kažejo, da so starejši ljudje, ko so jemali ricinusovo olje, imeli zmanjšane simptome zaprtja, vključno z manj napenjanjem med odvajanjem. Medtem ko se ricinusovo olje v majhnih odmerkih šteje za varno, večje količine lahko povzročijo krče v trebuhu, slabost, bruhanje in drisko.

Čeprav se lahko uporablja za lajšanje občasnih zaprtij pa ricinusovo olje ni priporočljivo za zdravljenje dolgotrajnih težav.

Ricinusovo olje in njegova uporaba kot naravna vlažilna krema

Ricinusovo olje je bogato z ricinolejsko kislino, mono-nenasičeno maščobno kislino. Te vrste maščob delujejo kot vlažilna sredstva in jih lahko uporabimo za vlaženje kože. Vlažilci zadržujejo vlago, tako da preprečujejo izgubo vode skozi zunanjo plast kože. Podobno kot druga olja kot so gel aloe vera, jojobino olje ali šipkovo olje, tudi ricinusovo olje štejemo med naravne sestavine za nego kože.

Ricinusovo olje se pogosto uporablja v kozmetiki za spodbujanje hidracije in ga pogosto dodajajo izdelkom, kot so losjoni, ličila in čistila. To bogato olje lahko uporabite tudi samostojno kot naravno alternativo vlažilnim kremam in losjonom, kupljenim v trgovini.

Ricinusovo olje in njegova uporaba

Ricinusovo olje

Številni priljubljeni vlažilni izdelki, ki jih najdemo v trgovinah, vsebujejo potencialno škodljive sestavine, kot so konzervansi, parfumi in barvila, ki lahko dražijo kožo in škodujejo splošnemu zdravju.

Zamenjava teh izdelkov z ricinusovim oljem lahko pomaga zmanjšati izpostavljenost tem kemičnim dodatkom. Ricinusovo olje je poceni in se lahko uporablja za obraz in za telo..

Ricinusovo olje je gosto, zato ga pogosto mešamo z drugimi koži prijaznimi olji, kot so mandljevo, olivno in kokosovo olje, da dobimo ultra hidratantno vlažilno kremo. Čeprav nanašanje ricinusovega olja na kožo za večino velja za varno, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči alergijsko reakcijo.

Ricinusovo olje in njegova uporaba za spodbujanje celjenja ran

Z nanašanjem ricinusovega olja na rane ustvarimo vlažno okolje, ki spodbuja celjenje in preprečuje izsuševanje ran.

Ricinusovo olje spodbuja rast tkiva, tako da lahko med rano in okolico nastane pregrada, kar zmanjša tveganje za okužbo. Prav tako zmanjšuje suhost in kopičenje odmrlih kožnih celic, ki lahko upočasnjuje celjenje ran.

Mazila, ki vsebujejo ricinusovo olje so lahko še posebej koristna pri celjenju razjed zaradi pritiska, vrste rane, ki se razvije zaradi dolgotrajnega pritiska na kožo.

Impresivni protivnetni učinki Ricinusovnega olja

Ricinolejska kislina, glavna maščobna kislina, ki jo najdemo v ricinusovem olju, ima impresivne protivnetne lastnosti.

Ricinusovo olje lahko lokalno zmanjša vnetje in lajša bolečine. Olje za zmanjšanje bolečin in protivnetno delovanje je lahko še posebej koristno za tiste z vnetno boleznijo, kot sta revmatoidni artritis ali luskavica. Študije na živalih in epruvetah so pokazale, da ricinolejska kislina zmanjšuje bolečino in otekanje. Zdravljenje z gelom, ki vsebuje ricinoleinsko kislino je v primerjavi z drugimi metodami zdravljenja znatno zmanjšalo bolečino in vnetje pri nanašanju na kožo.

Ista študija je pokazala, da je ricinolejska kislina bolj kot drugo zdravljenje pomagala zmanjšati vnetje, ki ga povzročajo človeške celice revmatoidnega artritisa. Poleg tega, da ricinusovo olje lahko zmanjša vnetje, lahko pomaga pri lajšanju suhe in razdražene kože pri tistih z luskavico, zahvaljujoč vlažilnim lastnostim.

Čeprav so ti rezultati obetavni, je za ugotavljanje učinkov ricinusovega olja na vnetna stanja potrebnih več študij na ljudeh.

Ricinusovo olje in njegova uporaba v boju proti aknam

Akne so stanje kože, ki lahko povzroči ogrce, mozolje in velike boleče izbokline na obrazu in telesu. Najpogostejša je pri najstnikih in mlajših odraslih in lahko negativno vpliva na samopodobo. Ricinusovo olje ima več lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati simptome aken.

Vnetje naj bi bilo dejavnik razvoja in resnosti aken, zato lahko nanašanje ricinusovega olja na kožo pomaga zmanjšati simptome, povezane z vnetjem. Akne so povezane tudi z neravnovesjem nekaterih vrst bakterij, ki jih običajno najdemo na koži, vključno z zlatim stafilokokom.

Ricinusovo olje ima protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo v boju proti prekomerni rasti bakterij, če ga nanesemo na kožo. Neka laboratorijska študija je pokazala, da je ekstrakt ricinusovega olja pokazal znatno antibakterijsko moč in zaviral rast več bakterij, vključno z zlatim stafilokokom.

Ricinusovo olje je tudi naravna vlažilna krema, zato lahko pomaga pomiriti vneto in razdraženo kožo, značilno za tiste z aknami.

Ricinusovo olje in njegova uporaba v boju proti glivicam

Candida albicans je vrsta gliv, ki pogosto povzroča težave z zobmi, kot so zaraščanje zobnih oblog, okužbe dlesni in okužbe koreninskih kanalov. Ricinusovo olje ima protiglivične lastnosti in lahko pomaga pri boju proti Candidi albicans in ohranja zdrava usta in dlesni.

Ricinusovo olje lahko pomaga tudi pri zdravljenju stomatitisa, povezanega z zobno protezo, bolečega stanja, za katerega menijo, da ga povzroča zaraščanje Candide. To je pogosta težava pri starejših ljudeh, ki nosijo proteze.

Študija na 30 starejših ljudeh s stomatitisom, povezanim z zobno protezo, je pokazala, da je zdravljenje z ricinusovim oljem izboljšalo klinične znake stomatitisa, vključno z vnetjem. Druga študija je pokazala, da je ščetkanje in namakanje zobnih protez v raztopini, ki vsebuje ricinusovo olje, povzročilo znatno zmanjšanje Candide pri starejših ljudeh, ki so nosili proteze.

Povzetek Več študij je pokazalo, da ricinusovo olje lahko pomaga v boju proti glivičnim okužbam v ustih, ki jih povzroča Candida albicans.

Ricinusovo olje pomaga ohranjati lase in lasišče zdrave

Veliko ljudi ricinusovo olje uporablja kot naravni balzam za lase. Suhim ali poškodovanim lasem lahko koristi predvsem intenzivna vlažilna krema, kot je ricinusovo olje. Redno nanašanje maščob, kot je ricinusovo olje, pomaga pri mazanju lasne gredi, povečuje prožnost in zmanjšuje možnost lomljenja las. Ricinusovo olje lahko koristi tistim, ki imajo prhljaj, pogosto bolezen lasišča, za katero je značilna suha, luskasta koža na glavi.

Čeprav obstaja veliko različnih vzrokov za prhljaj, je to povezano s seboroičnim dermatitisom, vnetnim stanjem kože, ki povzroča rdeče luskaste lise na lasišču. Zaradi sposobnosti ricinusovega olja, da zmanjša vnetje, je lahko učinkovito zdravljenje prhljaja, ki ga povzroča seborejski dermatitis. Nanašanje ricinusovega olja na lasišče bo pomagalo navlažiti suho in razdraženo kožo ter pomagalo zmanjšati luščenje.

Previdnost pri uporabi ricinusovega olja

Mnogi uporabljajo ricinusovo olje za zdravljenje številnih težav. Olje bodisi zaužijejo, bodisi nanašajo na kožo. Čeprav se ricinusovo olje na splošno šteje za varno, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neželene reakcije in neželene stranske učinke.

Nekatere možne posledice uporabe ricinusovega olja:

Lahko povzroči porod

Uporabljajo ga zdravniki med porodom, da vzpodbudijo rojstvo. Iz tega razloga naj se ženske v vseh fazah nosečnosti izogibajo uživanju ricinusovega olja.

Lahko povzroči drisko

Čeprav je lahko učinkovit način za lajšanje zaprtja lahko pride do nasprotnega učinka, če ga jemljete v preveilkih odmerkih. Driska lahko povzroči dehidracijo in elektrolitska neravnovesja.

Lahko povzroči alergijo

Pri nekaterih lahko povzroči alergijsko reakcijo, ko si olje nanesejo na kožo. Najprej poskusite nanesti majhno količino na majhen delček kože, da vidite, kako se vaše telo odziva.