Vpliv svežega zraka v stanovanju

Za dobro in kvalitetno bivanje v stanovanju je zagotovo pomemben svež zrak. Kako ga dobimo oz kaj vse vpliva naj.

Kakšen je svež zrak v stanovanju

Kako bi opisali svež zrak, še sama ne vem. Nekaj neopaznega, ki ga lahko začutimo znotraj sebe. Vsi vemo kakšen je slab zrak. Ne znamo pa opisati svežega zraka.  V svežem zraku je običajno nizka raven vlage in visoka raven kisika. Svež zrak lahko pripomore k boljšemu zdravju, počutju, delovanju, boljšemu spancu in manjšemu tveganju za bolezni dihal. Običajno je dosežen z dobro prezračenostjo prostorov, in izogibanje dejavnikom, ki jih opisujemo spodaj.

Nekateri dejavniki, ki lahko vplivajo na sveži zrak v stanovanju.

Prezračevanje: pravilno prezračevanje je lahko ključnega pomena za sveži zrak v stanovanju. Zagotoviti moramo, da v stanovanju kroži oziroma pridobimo svež zrak.

Kajenje: Cigaretni dim v zaprtih prostorih lahko močno vpliva na kakovost zraka. Ko kadilec kadi, se v zrak sprosti več kot 4000 kemičnih snovi, vključno s strupenimi plini. Neprijetne vonjave tobaka, ki se lahko zadržijo v tkaninah, oblazinjenju in drugih materialih v prostoru, in tako povzročijo škodo na notranjosti stanovanja in pohištvu.

Hišni ljubljenčki: Če že imamo hišnega ljubljenčka, potem moramo skrbeti za čistočo, saj prav oni oddajajo dlako, perje, vonjave, ki prispevajo k nastanku prahu in drugih delcev. Lahko povzročijo tudi alergijske reakcije pri ljudeh.

Gospodinjski aparati: Uporaba aparatov, kot so peči, kuhalne plošče in pečice, lahko tudi vplivajo na kakovost zraka, saj lahko izločajo ogljikov monoksid in druge strupene pline.

Čiščenje: Uporaba kemikalij za čiščenje lahko povzroči izhlapevanje strupenih snovi v zrak, zato je pomembno, da izbirate čistila, ki so prijazna do okolja in varna za uporabo.

Primerna temperatura in vlažnost v stanovanju

V zimskih mesecih je priporoča temperatura med 18 – 21 °C, medtem ko se poleti priporoča temperatura med 23 – 26 °C.

Priporočena vlažnost v stanovanju se giblje med 40 in 60 %. Plesen, škodljive snovi in druge težave z zdravjem lahko povzroči previsoka vlažnost. Medtem, ko prenizka vlažnost vpliva na suhe sluznice, kožo in oči. Pozimi, ko je zrak običajno bolj suh, je lahko uporaba vlažilca zraka koristna. Za odvajanje vlage v vlažnih prostorih pa je koristen ventilator s senzorjem vlage, ki se bo samodejno vključil, ko bo vlažnost v prostoru presegla nastavljeno vlažnost.

V vsakem primeru je pomembno upoštevati svoje potrebe ter prilagoditi temperaturo in vlažnost v skladu z vam.