Kako solarni nadstrešek zmanjša vaše mesečne stroške?

Solarni nadstreški so vse bolj priljubljen način pridobivanja električne energije in hkrati zaščite avtomobila pred raznolikimi vremenskimi vplivi. Gre za tehnologijo, ki dodaja vrednost vašemu domu, saj vaš dom oskrbuje z električno energijo, ki jo lahko hrani tudi v hranilniku ali pa jo oddaja v električno omrežje. Deluje enako kot sončna elektrarna – moč sonca izkorišča za polnjenje različnih električnih naprav ter za zmanjševanje rednih mesečnih stroškov.

Kako je to možno pa bomo pogledali v nadaljevanju.

Solarni nadstrešek je pravzaprav vsem dobro poznan nadstrešek, ki vašemu avtomobilu nudi zavetje pred različnimi vremenskimi vplivi, kot so dež, sneg, veter, toča in druge nevšečnosti. Od klasičnega se razlikuje po tem, da ima stekleno streho, v katero je integrirana sončna elektrarna. Le-ta je lahko različnih moči, odvisno od vaših potreb.

Solarni nadstreški, kot jih poznamo danes, združujejo 3 zelo pomembne vidike, in sicer uporabnost, sodoben design ter vrhunsko tehnologijo, ki dodaja vrednost vašemu domu.

Solarni nadstresek

Solarni nadstrešek za 2 avtomobila

Nakup solarnega nadstreška je dolgoročna naložba, ki se hitro obrestuje. Gre za trajnostni objekt, katerega namestitev je zelo enostavna in zanj ne potrebujete dodatnega dovoljenja, a je kljub temu zaželjena pomoč strokovnjakov.

V podjetju Enertec d.o.o. z blagovno znamko Moja elektrarna, kjer so specializirani za sončne elektrarne in ostale dovršene energetske rešitve, so pionirji v solarnih nadstreških na našem trgu in so jih v zadnjih letih postavili zavidljivo število. Glede na zanimanje in potrebe so razvili dva različna tipa. »Skozi leta sta se kot najbolj priljubljena in uporabna med solarnimi nadstreški izkazala solarna nadstreška eKUBO in ePI. Med seboj se razlikujeta po velikosti.

eKUBO ima na strehi sončno elektrarno moči 5.40 kW in bificialne PV module (celice iz dveh strani), ki zagotavljajo kar 30 % večji izplen, saj električno energijo preko odboja generirajo tudi s spodnje strani. eKUBO letno proizvede približno 7.300 kWh, kar zadostuje za električno energijo za povprečno gospodinjstvo za celo leto ter polnjenje električnega avtomobila do 25.000 km letno.

Njegov manjši brat, solarni nadstrešek ePI, pa ima integrirano sončno elektrarno moči 4.5 kW, kar je dovolj za proizvodnjo približno 6.100 kWh letno. Tudi to je dovolj električne energije za celotno leto za celotno gospodinjstvo in polnjenje električnega avtomobila do 20.000 km« pojasnjujejo v podjetju Enertec d.o.o. z blagovno znamko Moja elektrarna.

Njihovi solarni nadstreški so izdelani iz jeklene konstrukcije, tehnične komponente in kabli pa so skriti v konstrukciji. Oba nadstreška imata možnost nadgradnje po Uredbi samooskrbe z električno energijo ter nadgradnjo s polnilno postajo za polnjenje električnega avtomobila.

Polnilna postaja

Kako deluje solarni nadstrešek?

Sončna elektrarna, integrirana v strehi solarnega nadstreška, deluje po enakem principu kot klasična sončna elektrarna, nameščena na strehi vašega doma ali kjerkoli drugje. Razlika je samo v tem, da ima solarni nadstrešek bificialne PV module (celice iz dveh strani), kar zagotavlja 30 % večji izplen, saj električno energijo preko odboja generirajo tudi s spodnje strani.

Solarni nadstrešek je odlična rešitev takrat, ko namestitev sončne elektrarne ni mogoča na klasičen način, ali pa potrebujete večjo moč in na strehi objekta nimate dovolj prostora.

Prihranek s solarnim nadstreškom

Solarni nadstrešek lahko k prihrankom pomembno prispeva na različne načine.

#1 Proizvodnja električne energije

Če je solarni nadstrešek pravilno dimenzioniran, lahko proizvede dovolj električne energije za potrebe celotnega gospodinjstva ter za polnjenje električnega avtomobila. Na tak način boste stroške električne energije izjemno zmanjšali ali pa celo popolnoma odpravili.

Njegovo moč lahko s pomočjo inovativne aplikacije izračunate tudi sami, v vsakem primeru pa je dobro, da se pred nakupom posvetujete še s strokovnjaki.

#2 Zmanjšanje ogljičnega odtisa

Solarni nadstrešek pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa, kar je v danes, ko se vse bolj zavedamo pomembnosti ohranjanja okolja, izjemnega pomena. Solarni nadstrešek namreč proizvaja čisto energijo iz obnovljivih virov, ki ne ustvarja izpustov ogljikovega dioksida. Poleg tega ne potrebuje veliko prostora in ne uničuje narave, prav tako s svojim delovanjem ne povzroča hrupa.

Solarni nadstreski

#3 Manj stroškov vzdrževanja

S solarnim nadstreškom boste zmanjšali stroške vzdrževanja in popravila strehe.

#4 Povečanje vrednosti nepremičnine

Številne raziskave so pokazale, da so nepremičnine, na strehi katerih je nameščena sončna elektrarna, ob prodaji dosegle precej višjo ceno. Ena zadnjih raziskav, katere avtorja sta Ruth Johnson in David Kaserman pravi, da se cena nepremičnine s sončno elektrarno poveča za približno 20 $ za vsak prihranjen dolar pri letnih stroških električne energije.

Če je torej prihranek na letni bazi 1.000 $, bi nepremičnina bila vredna kar 20.000 $ več. Ne samo, da boste nepremičnino, ki ima nameščeno sončno elektrarno lahko prodali za višjo ceno, tudi hitreje bo prodana – približno 20 % prej.

Solarni nadstrešek je okolju prijazna in trajnostna rešitev za lastno proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Za njegovo postavitev ne potrebujemo posebnega dovoljenja, poleg zmanjašanja rednih mesečnih stroškov, povezanih z električno energijo, pa nudi še zavetje našemu avtomobilu.